Al je persoonlijke gegevens van Instagram opvragen

Journalist Judith Duportail van The Guardian vroeg bij Tinder al haar persoonlijke gegevens op. Het resultaat: 800 pagina’s zeer gedetailleerde informatie. Dat heeft mij ertoe gezet om bij Instagram een zelfde verzoek in te dienen over mijn account. Omdat Instagram zelf de mogelijkheid niet biedt deel ik hier de brief die ik daarvoor heb gebruikt.

Voorbeeldbrief AP

De brief is grotendeels gebaseerd op de voorbeeldbrief die de Autoriteit Persoonsgegevens aanbiedt op haar website. Met deze brief kun je Nederlandse instanties inzage vragen in je persoonlijke gegevens. De voorbeeldbrief is te downloaden op autoriteitpersoonsgegevens.nl → Privacyrechten → Recht op inzage → Vragen over recht op inzage → Hoe kan ik inzage krijgen in mijn persoonsgegevens?

Wetten

In de voorbeeldbrief van AP wordt verwezen naar de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens. In mijn brief verwijs ik naar de Europese opvolger ervan: de Algemene verordening gegevensbescherming. In die verordening staat (onder andere) dat elke inwoner van Europa het recht heeft op inzage van zijn/haar gegevens. Judith Duportail gebruikte deze wet ook in haar verzoek aan Tinder.

Informatie of gegevens?

Het lijkt semantisch: vraag je om informatie of gegevens? Waar de brief van AP vraagt om gegevens heb ik ervoor gekozen om inzicht te krijgen in mijn gegevens. Niet alleen omdat Judith Duportail dat ook deed, vooral om precies te kunnen zien wat Instagram van me verzamelt. Gegevens zijn onbewerkt en als ik Instagram zou vragen om informatie dan kunnen ze de gegevens verwerken en weet ik nog niet precies wat ze van me weten.

Brief aan Instagram

De brief die ik naar Instagram heb gestuurd kun je hier downloaden als PDF: Request personal data from Instagram.

Hoe opsturen?

Insagram doet goed zijn best om geen e-mailadres achter te laten. Ik heb de brief ouderwets uitgeprint, ondertekend en opgestuurd naar het hoofdkantoor in Menlo Park.

Naar welk adres?

Instagram heeft (voor zover ik kan achterhalen) twee hoofdkantoren in Menlo Park, Californië (VS):

 1. Instagram Headquarters
  200 Jefferson Dr
  Menlo Park
  CA 94025
 2. Instagram HQ
  1 Hacker Way
  Menlo Park
  CA 94025

Ik heb de brief gestuurd naar het eerste adres. Als ik na vier weken niks heb gehoord zal ik het tweede adres gebruiken en de brief aanpassen.

Het resultaat

De brief is verstuurd op 28 oktober 2017. Zodra ik een reactie heb zal ik het op dit blog delen.